28.07.2011

Святий Володимир Великий

"Прийдіть вірні, заспіваймо духовну пісню і прославмо Христа, який світло прославив чесного Володимира Великого князя" (Канон утрені празника). Поміж великими і світлими мужами нашої княжої держави святий Володимир Великий, наче сонце, сяє своєю невмирущою славою, величчю і заслугами. В історії Руси-України його записано золотими літерами не тільки як могутнього і розумного володаря, але передусім як хрестителя, просвітителя і ревного апостола християнської віри. Свята віра, яку він прийняв у візантійському обряді, стає з часом серцем і душею нашого народу й держави. Вона стає сильною моральною основою нашого народу, основою нашої культури, звичаїв і обрядів. Вона завжди була великою моральною силою для нашого народу, передусім у дні його горя і руїни. Тією християнською...[далі]


19.07.2011

Роль державної влади в набутті автокефалії Помісними Церквами

Утворення незалежних Помісних Православних Церков – це складний процес розвитку устрою єдиної Вселенської Церкви Христової. Він залежить від багатьох внутрішньо-церковних, релігійно-суспільних та політичних факторів. Досвід століть показує, що у випадку виникнення незалежної держави, Православна Церква на її території, через деякий час стає незалежною, тобто – помісною. Це говорить про тісну взаємодію устрою Церкви і держави та існування нерозривного, зв’язку між державним суверенітетом і церковною незалежністю. Вплив держави є одним з вирішальних факторів у розвитку адміністративної структури церковної організації. Це зумовлено тим, що Церква виникла в державі – Римській імперії, і продовжила в ній своє існування, поступово сприймаючи моделі адміністративно-територіального розподілу....[далі]


25.06.2011

Перший празник у новому храмі

У будь-яке свято релігійного спрямування, а тим паче величне, християни хутко збираються на Богослужіння до храмів. Наш же Самбір пристойно виглядає у духовному відношенні, маємо чимало великих і малих церков, каплиць, щоб побожна людина прийшла помолитися, духовно відпочити, віддати шану всевишньому Богу, помолитися також за своїх немічних родичів. І тим не менше, недільного дня святкування Господньої Трійці багато мирян з інших кінців Самбора поспішали на Соборову Службу Божу в храм Святої Трійці УПЦКП на вул.Шевченка в мікрорайоні CШ3. Не минув  ще рік відколи правляться Богослужіння в новозбудованому храмі і нині перший празник храмового свята. На запрошення настоятеля церкви отця Миколи Юзича прибули священнослужителі різних конфесій і взяли участь у Соборовій Службі. А це:...[далі]


05.04.2011

Слово на Благовіщення

Опубілкував Прес-центр Київської Патріархії В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа! Дорогі браття і сестри! Сьогодні свято Благовіщення. Церква Христова святкує виявлення надвічної Божої таїни і початок нашого спасіння. В чому ж полягає ця Божа таїна?У предвічній раді Святої Тройці, коли ще не був створений всесвіт, Бог визначив Сину Божому спасти людей від гріха і смерті.Благовіщення було виявленням цієї таїни. Сутність таїни полягає в тім, що Син Божий стає Сином Діви. І ця подія – початок нашого спасіння.Євангеліст Лука розповідає про цю подію так: Посланий був архангел Гавриїл від Бога в Назарет до Діви Марії, що була заручена з Йосифом; він привітав її і сказав: «Не бійся, Маріє! Бо Ти знайшла благодать у Бога. І ось зачнеш в утробі і народиш Сина, і наречеш ім’я Йому Ісус. Він...[далі]


05.04.2011

Житіє преподобної матері нашої Марії Єгипетської

Опубілкував Прес-центр Київської ПатріархіїПонеділок, 04 квітня 2011, 14:45 "Зберігати царську таємницю – добре, а відкривати і проповідувати діла Божі – славно" (Тов. 12, 7), – так сказав Архангел Рафаїл Товіту, коли звершилося чудесне зцілення його сліпоти. Дійсно, не зберігати царської таємниці страшно і згубно, а замовчувати преславні діла Божі – велика втрата для душі.І я, – говорить святий Софроній1, який написав житіє преподобної Марії Єгипетської, – боюся мовчанням утаїти Божественні діла і, згадуючи, що рабу, який закопав у землю даний від Бога талант, загрожує нещастя (Мф. 25, 18, 25), не можу не розповісти святу повість, що дійшла до мене. І нехай ніхто не подумає, – продовжує святий Софроній, – що я наважився писати неправду; коли у когось з'явиться сумнів у цій...[далі]


30.03.2011

Святі Отці про сповідання своїх гріхів.

Я висповідав тобі гріх мій і не затаїв провини моєї. Я мовив: “Признаюсь Господеві в моїх провинах”, і ти простив вину гріха мого." (Пс. 31, 5).Як людина, яку хрестить людина, тобто священик, просвічується благодаттю Духа Святого, так і той, хто сповідує в Покаянні гріхи свої приймає прощення їх через священика благодаттю Ісуса Христа. Святитель Атанасій Великий.Про те, які гріхи прощати, не треба й питати, тому що Новий Завіт не робить ніякої різниці та обіцяє відпущення всякого гріха тим, хто кається як слід. Святитель Василій Великий.Прошу вас, улюблені браття, сповідати кожен свій гріх, поки той, хто згрішив, знаходиться ще в цьому житті, коли сповідь його може бути прийнята, коли задоволення і відпущення, яке здійснюється священиками, угодне Господеві. Святитель Кипріан...[далі]


Показано результати з 127 по 133 з усіх 150